Thursday, May 26, 2011

Jumlah Pesakit Buah Pinggang Di Sabah Semakin BertambahSIDANG MEDIA…Lajim (tengah) semasa mengadakan sidang media di majlis tersebut


KOTA KINABALU: Jumlah pesakit buah pinggang di negeri ini semakin meningkat dari semasa ke semasa, dimana dianggarkan seramai 1,300 orang pesakit buah pinggang direkodkan di negeri ini.

Menyedari hakikat itu, Yayasan Buah Pinggang Sabah (YBPS) mengambil inisatif menganjurkan Majlis Malam Amal YBPS untuk mengutip dana bagi mengisi tabung YBPS.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman dijangka merasmikan majlis tersebut di Magellan Sutera Resort, Kota Kinabalu, 8 Julai depan.

Yang Dipertua YBPS, Datuk Seri Panglima Haji Lajim Haji Ukin menyatakan perkara itu dalam sidang media di Kota Kinabalu kemarin

Menurutnya, beliau yang juga Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan . YBPS menyasarkan kutipan sebanyak 1-juta ringgit sempena majlis amal tersebut dan hasil kutipan tersebut akan digunakan untuk membantu pesakit-buah pinggang khususnya dari segi kewangan untuk mendapatkan rawatan.

“ Selain membantu pesakit, kutipan itu juga digunakan untuk membeli mesin Hemodiasis untuk diagih-agihkan di hospital-hospital, memandangkan pesakit buah pinggang Hepatitis A dan B tidak boleh berkongsi mesin rawatan yang sama” katanya

Jelas beliau terdapat tiga kaedah digunakan untuk merawat pesakit buah pinggang, iaitu kaedah Hemodiasis, Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD) dan pemindahan organ yang memerlukan kos yang mahal.

Sehubungan dengan itu beliau merayu kepada sektor korporat, agensi kerajaan, swasta dan orang perseorangan untuk tampil memberi sumbangan.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata YBPS turut mengadakan pelbagai aktiviti bagi meningkatkan tahap kesedaran anggota masyarakat mengenai penyakit buah pinggang, termasuklah ceramah penjagaan buah pinggang, kempen kesedaran derma organ.

Menurutnya, usaha ini perlu memandangkan kurang 10 peratus anggota masyarakat yang sanggup menderma organ.

1 comment: