Saturday, June 4, 2011

Masalah buah pinggang kronik


KOTA KINABALU 26 Mei - Jumlah pesakit buah pinggang di negeri ini berada di tahap membimbangkan dengan 15 pesakit baru direkodkan setiap bulan.

Yang Dipertua Yayasan Buah Pinggang Sabah, Datuk Seri Lajim Ukin berkata, peningkatan jumlah berkenaan turut menyebabkan mesin hemodialisis sedia ada tidak dapat menampung keperluan pesakit.

"Sebagaimana kita maklum, jumlah pesakit buah pinggang di negeri ini semakin hari semakin bertambah di mana pesakit buah pinggang itu pula tergolong dalam pesakit yang kronik.

"Setiap bulan mereka memerlukan kos rawatan yang tinggi yang mana ada di antara mereka pula tergolong dalam keluarga yang miskin," katanya pada sidang akhbar mengenai Majlis Pelancaran Malam Amal Yayasan Buah Pinggang Sabah di sini, semalam.

Majlis Malam Amal Yayasan Buah Pinggang yang bertujuan mengutip dana untuk yayasan berkenaan akan diadakan di Grand Ballroom, Magelan Sutera pada 8 Julai depan.

Menurut Lajim yang juga Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, kini terdapat kira-kira 1,300 pesakit buah pinggang direkodkan di negeri ini.

Katanya, pesakit-pesakit tersebut memerlukan rawatan berterusan sama ada melalui rawatan penyucian darah lapisan peritoneum (CAPD) atau rawatan dialisis.

Selain itu, katanya, pesakit berkenaan juga boleh mendapatkan rawatan pemindahan buah pinggang di dalam atau luar negara.

Dalam pada itu, beliau menyasarkan mengutip RM1 juta menerusi jualan meja dan derma sempena Malam Amal Yayasan Buah Pinggang Sabah tersebut.

"Jika dapat mencapai sasaran ini, kita menjangka akan mendapat RM300,000 hingga RM400,000 kutipan bersih yang dapat disalurkan ke tabung Yayasan Buah Pinggang Sabah.

"Jadi, saya merayu kepada para penderma daripada sektor korporat, swasta dan orang perseorangan supaya sama-sama membantu dan menjayakan projek amal ini," ujarnya.

No comments:

Post a Comment